Grupare de interes economic - Entitate juridico-economica situata la limita de contact intre societatea comerciala si asociatie.

Societatile comerciale implicate intr-o asemenea grupare isi pastreaza autonomia gestionara si functionala, cat si identitatea de sine ca persoane juridice. In aceste conditii ele isi reunesc eforturile pentru a realiza in comun obiective economice limitate, precum birouri de vanzare, case de import sau export, centre de cercetare etc, pentru a le exploata in comun in vederea facilitarii realizarii obiectului lor propriu de activitate.

Gruparile de interese economice sunt specifice dreptului francez. Ele se deosebesc de societatile comerciale propriu-zise deoarece nu urmaresc in mod necesar un scop lucrativ, iar pe de alta parte nu este necesar sa constituie un capital social ca instrument economic de realizare a finalitatii pentru care au fost create.

Totodata se deosebesc si de asociatia propriu-zisa prin aceea ca dobandesc personalitate juridica chiar daca nu au un patrimoniu autonom.

Calitatea lor de persoane juridice dobandita pe fondul absentei unei autonomii patrimoniale - care este de esenta subiectului colectiv de drept - face ca societatile implicate in constituirea gruparii sa aiba o responsabilitate nelimitata si solidara pentru obligatiile asumate de grupare.
Categories: